Sivut

perjantai 29. maaliskuuta 2013

maanantai 25. maaliskuuta 2013

Esityksen tekeminen Powerpointilla

Joku aika sitten olin ihan äimänä, kun kuulin, ettei paremman puoliskoni kaveri ole koskaan käyttänyt Powerpointia esitysten tekoon. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään viime vuosisadalle jämähtänyt metsäläinen. En kyllä ehkä vieläkään voi uskoa tuon olevan totta, koska jokainen koululainen ja opiskelija joutuu jossain vaiheessa esitelmöimään, ja Powerpoint on kiistämättä kätevin työkalu visuaalisen esityksen tekoon. Kuten Wordilla, myös Powerpointilla on shareware-vastikkeensa, esimerkiksi OpenOffice Impress, joka ei ole huono sekään.

Powerpointin käyttäminen on nykyään melko yksinkertaista. Erilaisia ominaisuuksia on paljon, ja niitä on helppo testailla omaan esitykseen. Yllätyin siitä, että Powerpointissa on jopa kohtalaiset kuvanmuokkausmahdollisuudet. Slaidien tyylivalikoimakin on laajentunut sitten viime näkemän. Ohjelmalla saa siis tehtyä ihan näyttäviä esityksiä.

Teimme pari esimerkkitehtävää, joista ensimmäisessä piti kertoa P2P-koulutusohjelmasta muutamalla dialla ja toisessa esitellä itsensä. Diojen piti olla tyylillisesti yhdenmukaisia (tosin ekassa tehtävässä käytettiin Laurean mallipohjaa), niissä piti olla kuvia, kaavioita ja esittelyesityksessä myös animoitu dianvaihto. Alla koulutusohjelmaesityksen diat. Tuleepahan avattua samalla vähän sitä, mitä me täällä häärätään. :P




Word osa II

Toisessa Word-perehdytyksessä opetettiin standardiasiakirjan ja raporttimallin tekeminen. Päätös jäädä kotiin tuona tiistaina osoittautui huonoksi viimeistään siinä vaiheessa, kun aloin omatoimisesti väsätä tehtäviä. Vastaan ei tullut mitään ylitsepääsemättömiä hankaluuksia, mutta kokeneemman käyttäjän tuella homma ei ehkä olisi vienyt niin monta tuntia...

Standardiasiakirjan malli on käsittääkseni yleisesti käytössä, kun laaditaan virallisia kirjeitä. Standardiasiakirjassa on määritelty marginaalit (ylä-, ala-, ja oikea 1 cm, vasen 2 cm), sarkaimet (oletustyyli, paitsi ylätunnisteessa), ylä- ja alatunnisteet sekä rivitys. Asiakirjan rakentaminen on melko helppoa, ja netistäkin löytyy erilaisia oppaita sen tekemiseen.

Uskon, että viimeistään työelämässä standardiasiakirjamallista on hyötyä. Tässä elämäntilanteessa virallisia kirjeitä ei juurikaan tarvitse kirjoitella. Voisin kyllä näin opiskelijanakin käyttää mallia esimerkiksi kesätyöhakemusten laadinnassa.

Standardiasiakirja
Raporttimalli olikin sitten hieman kovempi luu monisivuisine oppaineen. Kuten nimestä voi päätellä, tätä asiakirjamallia on tarkoitus hyödyntää erilaisten raporttien laadinnassa. Opintojen myötä tulee varmasti naputeltua raportti poikineen, joten oikeaoppisen raportointitavan hallitseminen on erittäin tärkeää. Toisaalta riittää, että mallin on saanut kerran tehtyä, koska jatkossa sitä voi käyttää pohjana eri töissä. Raporttimalliin sisältyy nimiölehti, sisällysluettelo, kuvaluettelo, liiteluettelo, lähteet ja ylätunniste. Tämän yksityiskohtaisemmin en ala rakennetta avata, koska kuten todettu, raporttimallin teko on melko pikkutarkkaa viilailua.

Raporttimalli