Sivut

tiistai 26. helmikuuta 2013

Word osa I

Tänään meille tarjoiltiin intensiivinen tietopaketti MS Wordistä. Mikko ja Juha johdattelivat meidät käytännössä kädestä pitäen läpi kaikenlaisten peruskikkojen, jotka ohjelman kanssa telmivien on syytä osata.  Word on ainakin omasta mielestäni erittäin käyttäjäystävällinen ohjelma, eikä tekstinkäsittely ole vaikeaa, jos tietää mitä pitää tehdä. Kuten Mikkokin mainitsi, ongelmatilanteessa voi kääntyä Googlen puoleen ja hakea sieltä vastausta probleemaan.

Itse olen käyttänyt tekstinkäsittelyssä varmaan 5-6 viimeistä vuotta pääasiassa OpenOffice Writeria, joka sinänsä ajaa saman asian kuin Word, mutta ei ehkä yllä helppokäyttöisyydessä samalle tasolle. Koska MS-ohjelmisto on yleisesti käytössä sekä kouluissa että työpaikoissa, riskinä on myös tiedostomuotojen yhteensopivuusongelmat. Paluu Wordin aktiivikäyttäjäksi on ollut kivuton, suorastaan miellyttävä. Olen innoissani testaillut eri toimintoja puhtaasta tekstinmuotoilusta kaavioiden rakentamiseen. Aika moni tänään koulussa läpikäyty ominaisuus oli siten ennestään tuttu, mutta kertaus teki terää ja uuttakin informaatiota tarttui mukaan.

Alla pari kuvakaappausta dokumenteista, jotka toteutettiin tunnilla soveltamalla muotoilu"määräyksiä". Laurean asiakirjoissa käytetään aina fonttia Trebuchet MS koossa 11 ja mustana. Esimerkiksi raportteja tehdessä onkin syytä pitää mielessä, että fonttikoko pysyy samana myös otsikoissa, eikä tekstiä lihavoida. Tässä ensimmäisessä screenshotissa poiketaan tästä käytännöstä. Toinen mainittava asia on ylätunniste, josta näkyy nyt vain osa sivunumerosta. Sivunumero pitää sijoittaa tabin ja nykyinen sijainti -valinnan avulla oikeaan reunaan, jolloin ylätunnisteen muut tiedot eivät pyyhkiydy pois. Jos asiakirjassa on kansilehti, sivunumerointi on syytä aloittaa toiselta sivulta. Tämä onnistuu poistamalla sivujen välisen linkityksen.


Toinen tehtävä oli laatia asiakirja Johanna Tukiaisesta kertovan Wikipedia-artikkelin pohjalta. Artikkeli copypastettiin Wordiin vain teksti -muodossa, jolloin hyperlinkit ynnä muut epäolennaiset härpäkkeet katosivat tekstistä. Fontti säädettiin oikeaksi. Ensimmäisestä sivusta tehtiin kansilehti, ja seuraavalle sivulle siirryttiin pakotetun sivunvaihdon avulla. Tästä tehtiin sisällysluettelosivu, ja jälleen pakotettu sivunvaihto. Varsinaista tekstiä muokattiin lähinnä lisäämällä otsikoita. Myös yksi tekstilaatikko väsättiin - varsin yksinkertainen toimenpide tämäkin. Koska kannessa on kuva (googletettu), loppuun laitettiin kuvaluettelo. Sen pitäisi näkyä alla olevassa sisällysluettelossa, mutta ilmeisesti unohdin päivittää sen sinne... Päivittäminenkin käy näppärästi nappia painamalla, jos otsikot vain on muotoiltu oikein.



Tässä taisi olla sisällön puolesta kaikki olennainen. Opetuksesta mainittakoon, että etenemistahti oli mielestäni hyvä, vaikka välillä meinasinkin pudota kärryiltä. Apua oli kuitenkin saatavilla, sikäli kun joku sitä tarvitsi. Tyytyväinen ja taas vähän fiksumpi olo! ;d

keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Doodle

Toisen oppitunnin tehtävänä oli myös kertoilla blogissa jostakin meille esitellystä palvelusta. Edellisessä postauksessa jäi mainitsematta Doodle, joten avaan sitä nyt näin omassa merkinnässä.

Pähkinänkuoressa Doodle on aikataulutuspalvelu, jonka tarkoituksena on yksinkertaistaa erilaisten tapaamisten ja menojen järjestämistä. Käykäämme prosessi läpi havainnollistavien kuvien avulla:

1. Ensin luodaan kysely, mikä ei siis vaadi rekisteröitymistä.

2. Ilmoitetaan tapaamisen nimi ja muut oleelliset tilpehöörit.

3. Kalenterinäkymää klikkailemalla voi valita ajankohtavaihtoehdot tapaamiselle.

4. Tässä voi hienosäätää kyselyä.

5. Kuten kuvasta näkyy, kutsun kyselyyn voi lähettää sähköpostitse. Kenties näppärämpää on kuitenkin valita ylempi vaihtoehto, jolloin Doodle antaa linkin kyselyyn. Linkkiä voi sitten jakaa esimerkiksi Facebookissa.

6. Linkin takaa löytyy tällainen näkymä. Kutsun lähettäjä pääsee luonnollisesti hallinnoimaan kyselyä ja tarkastelemaan vastauksia. Sopivimman ajankohdan löydyttyä tapaaminen voidaan lyödä lukkoon. Jee!





tiistai 19. helmikuuta 2013

Googleilua

Toisen kokoontumisen teemana oli Google-palvelut. Ennen varsinaisen asian kimppuun käymistä ohjaaja piti pienen esitelmän kurssin sisällöstä ja tarkoituksesta. Esittelyssä käsiteltiin erityisesti internetistä löytyviä työvälineitä, kuten pilvipalveluita (Dropbox, Google Drive, SkyDrive), aikataulutussysteemejä ja muistiinpanosovelluksia. Kiinnostuin erityisesti Kippt-palvelusta, jossa voi kerätä yhteen paikkaan kaikki tarpeellisia linkkejä, ja ilmeisesti myös järjestellä linkit teemoittain. Tietenkin nettiselaimissa on kirjanmerkit ja esimerkiksi juuri linkkejä voi tallentaa vaikka sähköpostin luonnoksiin, mutta kirjanmerkit eivät ole saatavilla joka koneella, ja luonnosviidakko puistattaa jo ajatuksen tasolla. Toivottavasti vain muistan palvelun olemassaolon tämän päivän jälkeenkin...

Olen ollut aktiivinen Googlen käyttäjä usean vuoden ajan, mutta niin vain tuli opittua taas kaikenlaista uutta. Käytin aikoinaan GoogleDocsia työvälineenä, mutta Drive on uudempi tuttavuus. Aloin mättää sinne tiedostoja, kun opintojen alussa kovasti kehuttiin kyseistä pilvipalvelua. Kieltämättä se on osoittautunut varsin näppäräksi. Tähän mennessä olin siis vain lisännyt Driveen tiedostoja, enkä ollut käyttänyt sitä tiedostojen luomiseen. Luominen oli kuitenkin helppoa, etenkin kun ohjeistus oli perustavanlaatuinen. Myös tiedostojen jakaminen osoittautui vaivattomaksi. Mielenkiintoista, että Drivessa voi tehdä nettilomakkeita, ja vastausten siirtäminen Exceliin käy hyvin yksinkertaisesti. En ehkä rupeaisi tekemään kovin vakavasti otettavaa kyselytutkimusta tällä työkalulla, mutta varmasti sitä voi hyödyntää jossain muussa yhteydessä.

Google-osuuteen sisältyi myös Google+-tilin luominen. Tein aikoinaan tilin toiselle sähköpostiosoitteelle, mutta käyttäminen kuihtui olemattomaksi aika nopeasti, koska yhteisöpalveluna plussa jää pahasti Facebookin ym. varjoon. Tuntuu sinänsä turhalta pyöriä sekä plussassa että naamakirjassa, kun todennäköisesti samat henkilöt löytyvät molemmista. Ehkäpä tämä Google+-tili voisi kuitenkin olla enemmän opiskelusidonnainen ja Facebook taas henkilökohtaisempi.

Tunneilla tuli paljon asiaa, josta valtaosa oli mielenkiintoista. Oli ihan hyvä kertaillakin joitain vanhoja, tuttuja juttuja. Loppuun vielä tärkeä tietoisku: muistitikku on erittäin huono varmuuskopiointilaite! Se soveltuu vain tiedonsiirtoon! Käyttäkäämme kovoja ja pilvipalveluita, jos mielimme tiedostojemme olevan turvassa.

Ei tää liity tekstiin mitenkään, mutta on huvittava.

tiistai 12. helmikuuta 2013

Alkulämmittely

Työvälineohjelmisto-kurssi alkoi tänään. Ohjaaja ei ollut paikalla, joten opetus jäi projektipäällikköjen vastuulle. Hyvin meni.

Ensimmäisenä testattiin Optiman toimivuus, eikä ainakaan itselläni ollut sen kanssa ongelmia. Perehdyimme myös pikaisesti SoleOPSiin ja Laurea Liveen. Molemmissa on tullut ravattua aika tiheästi heti opintojen alkamisesta lähtien, joten uutta asiaa ei varsinaisesti tullut. Ohjelmaan kuului lopuksi Google-tilin ja blogin luominen. Ihan hauskaa, koska uuden blogin aloittaminen on pyörinyt mielessä jo pitkän aikaa, mutten ole keksinyt mitään järkevää teemaa, jonka ympärille blogini rakentaisin. Tiedä sitten, onko tällainen oppimispäiväkirjatyyppinen kyhäelmä kenenkään mielestä mielenkiintoista luettavaa, mutta oman oppimisen reflektointihan tässä on pääasia.

Kevään aikana meidät perehdytetään Googlen, Microsoft Officen ja Photoshopin käyttöön. Officen peruskäyttö luonnistuu helposti, mutta hienosäädöt joutuu kerta toisensa jälkeen opettelemaan uudestaan, kun niitä ei tule käytettyä aktiivisesti. Odotan erityisesti Excel-oppitunteja, koska sen suhteen vaatimattomatkin taitoni ovat ruostuneet pahemman kerran. Excel ei ole hyödyllinen pelkästään opintoja ajatellen, vaan likimain jokaisessa toimistotyöilmoituksessa peräänkuulutetaan ohjelman hallintaa. Sen sijaan Photoshop-tunneilta toivon saavani eväitä ensisijaisesti harrastuksissa kehittymiseen. Tällä hetkellä osaan hyödyntää vain murto-osaa Photoshopin ominaisuuksista, mikä on turhauttavaa, koska en pysty välttämättä konkretisoimaan visioitani. Täytyy yrittää muistaa, että aikaa on rajoitetusti, eikä kaikkea voi mitenkään opettaa tai oppia yhdeltä, kahdelta tai kolmeltakaan istumalta.

Tunti loppui jo hetki sitten ihan reippahasti etuajassa. Voisi lähteä tarkastamaan ruokalan antimet. Seuraavaan kertaan...